Unity Oyunlara Otomatik Türkçe Yama Yapma
Unity Oyunlara Otomatik Türkçe Yama Yapma
Bugünkü yazımızda sizlere Unity oyunlarına otomatik olarak Türkçe yapan bir araçtan bahsedeceğiz. Kolay ve hızlı bir şekilde herhangi bir yama indirmeden tüm oyunları birkaç tıklama ile Türkçe yapabilirsiniz artık.

Selamlar Dostlar !

Bu yazımızda sizler için Unity oyunlarını nasıl Türkçeye çevirebileceğinizi anlatacağım. Öncelikle kafalardaki bir kaç soruyu giderelim istiyorum. 

Bu Araç Nasıl Çalışıyor ?

Temeli aslında çok basit. Unity oyunlarının kelimelerini dışarı alıyor, ardından Google Çeviri ile birlikte çeviriyor, sonrasında da direkt olarak oyunun içine entegre ediyor. Bu sayede oyunları Türkçe bir şekilde oynayabiliyoruz. Oyun içinde parça parça çevirilmeye başlıyor bu yüzden hızlı akan kelimeler olduğunda bi tık yavaş kalabilirsiniz. Ancak 2. oynanışda her türlü çeviri yapılmış ve tam sonuç alınacağıda kesin.

Türkçe Dil Başarılı mı?

Açıkcası Google çeviri ile bir çevirme yaptığı için çok başarılı diyemem tabiki. Google Çeviri de parça parça kelime çevirmek her zaman daha iyi sonuçlar verdiğide bir gerçek. Ve burda da parça parça çeviri yaptığı için fena olmuyor. Takdir edersinizki sonuçta bir bot çevirisi. Haliyle çok iyi olmayacaktır. Ancak basit kelimeleri düzgün çevirmesi ve bir oyunun çevirisi gelsin diye beklemek istemiyorsanız en azından ingilizceden daha iyi bir şekilde anlayacağınız kesin. Tabi ingilizce biliyorsanız hiç uğraşmanıza da gerek yok ki zaten bu konuya ozaman neden gelesiniz ^^

Oyuna Zararı Varmı / Ban Yermiyim?

Oynayacağınız oyun eğer tek kişilik bir oyunsa zaten sorunda olmayacaktır. Oyuna herhangi bir zararıda olmayacaktır ki şayet olursa tek yapmanız gereken "Seçenekler - Dosya Bütünlüğünü Doğrula" dediğiniz an çözüm olacaktır.
Çeviriler hiçbir zaman bansebebi değildir biliyorsunuzki. Ban konusunda tek sıkıntı online oyunlarda olabilir belki ki onda da olacağını sanmıyorum. Sonuçta sadece bir çeviri yapıyoruz oyuna. Ancak "Anticheat" uygulamaları bunda sorun çıkarıp otomatik banlama gibi durumlarla karşılaşma durumu olurmu bilmiyorum. Denemediğim şeyler hakkında yorum yazmak istemiyorum ancak online oyunlarda zaten çok kelime olmadığı içinde çevirmenizde ne kadar gerekli tartışılır.

%100 Çalışıyormu?

Oranın %100 olduğunu söyleyemem şuana kadar 6 oyunda denedim 4 ünde çalıştı 2 sinde çalışmadı. Haliyle oyunu geliştiren ekinin nasıl bir çalışma yaptığına görede değişiklik gösteriyor. Benim gösterdiğim 1 tane eklenti olacak siz diğerleri ile farklı seçeneklerde deneyebilirsiniz eğer çalışmazsa. Ama %90 gibi bir oranda çalışdığını söyleyebilirim.

Sadece Unity Oyunlarımı?

Evet ne yazıkki şuanda sadece Unity oyunlarında etkili. Benzer birşey Unreal Engin içinde olursa yine rehberini yapacağımdan emin olabilirsiniz. Ancak Unreal Engine şifreleme ve koruma konusunda çok daha titiz olduğu için benzer birşeyin Unreal Engine için olması çok zor bunuda belirteyim.

Daha fazla sorunuz olursa lütfen yorumlarda belirdin bunlarıda soruların arasına ekleyip konuyu her zaman güncel tutmaya çalışacağım.

Şimdi sorularada cevap aldığımıza göre yavaştan başlayalım nasıl yapıldığına. Öncelikle dosyalarımızı indiriyoruz. Dosyalar bana ait olmadığı için vereceğim siteden indireceksiniz, virüs taraması ve güvenliğiniz sizin sorumuluğunuzda. Ancak ben yinede Virüstotal linkini en azından şuanda indirdiğim halin linkini veriyorum ki güncellemeler gelirse siz yine tarama yapmayı unutmayın.

Dosyalar ; 

Çeviri Araçları Hepsi

Bizim Kullanacağımız 

Font Sorunu Olursa Buda Gerekli

Virüstotal Linkler ;

2. Link Total

3. Link Total

PS: Kendiniz yinede taratın dediğim gibi. Dosya bana ait değil.

İlk linke tıkladığınızda göreceğiniz üzere bu sayfa açılacak. Github projesi olarak paylaşılmış ve açık kaynak. Dilerseniz detaylarınada bakabilirsiniz kodlamadan anlıyorsanız. Bize gereken kırmızı ile gösterdiklerim.
2. linkde ve 3. linkde verdiklerim bu kırmızı ile gösterdiklerimi direk indirecek. Ancak güncelleme falan gelirse mutlaka 1. linke girip kontrol edip yenisini indirmekte de fayda var.
Bunları indirip rardan çıkardıktan sonra kenarda bekletin bence ki tüm unity oyunlarında kullanıldığı için oyunların içine atacaksınız sürekli. Haliyle ben kenarda saklıyorum ve oyun Unity oyunu ise direk uygluyorum.

Burda bi hatırlatma yapmam gerekiyor. Oyunun Unity olduğunu anlamak için oyun dosyalarının içine girmeniz yada SteamDB den oyunu aratarak bulmanız gerek. Eğer oyun Unity ise bu çeviri çalışacaktır. Sadece Unity de çalışıyor tekrar hatırlatmış olayım.

SteamDB Link

Buraya girdikten sonra yukarıdaki aramaya oyunun ismini yazın.  "App Info" kısmına tıkladığınızda resimde de görüldüğü gibi oyunun neyle yapıldığı görebiliyorsunuz. Oyunların yüksek çoğunluğu Unity ve Unreal Engine ile yapılmış oluyor. Nadiran farklı oyunlarda olabilir. Dediğim gibi eğer oyun Unity ise sorun yok bu araç ile Türkçe yapabiliriz.

Steam DB den illa kontrol etmeye dediğim gibi çok gerek yok çünkü oyun dosyalarına girdiğiniz an zaten Unity ibaresini görürsünüz oyun şayet Unity ise.

Öncelikle oyunun klasörüne giriyoruz. Genelde Steam C klasöründe olacaktır.

"C:\Steam\steamapps\common\OyunAdı"

Klasörüne giriyoruz ve dosyaları buraya kopyalıyoruz.
Sonrasında "SetupReiPatcherAndAutoTranslator" dosyasını açıyoruz ve bi dos ekranı geliyor
"Herhangi bir tuşa" basıp geçebilirisniz diyor ve basıp geçiyoruz.
Ardından "Reipatcher" adında bir dosya ve oyunun bir kısayalı oluşuyor. 

Resimde görüldüğü gibi. Önce Kısayol olan sonuna " (Patch and Run) " olana tıklayıp oyunu açıyoruz, bir dos ekranı sonrasında oyun açılıyor ve ardıktan hiçbir işlem yapmadan oyunu kapatıyoruz.
Bunu yaptığımızda "AutoTranslator" dosyası oluşacak.

Bu dosyanın içine girip "Config" dosyasına giriyoruz ve gerekli yerleri değiştiriyoruz.
Dosyaya girebilmek için sağ tıklayıp "Not defteri" ile aç diyebilirsiniz. Bunun gibi uygulamalar kullanabilirsiniz ben onu kullandım misal resimde de görüldüğü gibi.
Değiştirilmesi gereken ilk kısım resimdede görülen "Language" oluyor. Çevirmek istediğimiz dili ve hangi dilden çevirileceğini yazıyoruz. Resimdeki gibi olacak.

[General]
Language=tr
FromLanguage=en

Sonrasında resimdeki yerleri değiştiriyoruz. Bunlar çeviriyi Google çeviriden yaptığı için daha hızlı çevirmesi için yaptığımız şeyler.

Bu arada Türkçe çeviriden dolayı bazı fontlarda sorun çıkabiliyor söylediğimiz gibi. Bunuda yine indirdiğimiz font sorunu linkindeki dosyaları atıp buraya ekleyerek çözüyoruz.

"OverrideFontTextMeshPro=" kısmına "arialuni_sdf_u2018" yazarak fot sorununuda çözebilirsiniz.

Son olarak resimdeki yeride düzenlediğimizde çevirimiz tamamdır. 

Dilerseniz Google Api keyiniz varsa biraz daha hızlı işlemlemlerde yapabilirsiniz ama yazmak sorunda değilsiniz tabi.

Tüm bu değişikliklerden sonra dosyasımızı "kaydet" diyip kapatıyoruz.

Bu sayede çevirimiz tamamlanmış oldu. Normal Steam den oyunu açabilirsiniz artık. Oyun otomatik olarak çevirilmeye başlayacak. Dediğim  gibi çevirileri Google dan çevirdiği için bi anda gelmeyecek yavaş yavaş çevirmeye devam edecek. Çevirilen tüm yazıları kaydetdiği için bir süre sonra otomatik olarak tüm çevirisi yapılmış olacak oyunun. Sonraki girişinizde parça parça çevirmeyecek direk çevirilmiş halini göreceksiniz, sorun yaşamayacaksınız muhtemelen tamamen Türkçe oynayacaksınız.

Bu arada çevirisini beğenmediğiniz birşey olursada yapmanız gereken tek şey "AutoTranslator" dosyası içinden çevirileri tek tek düzenleyedebilirsiniz artık. Oyuna direk etki edeceklerdir.

Sanıyorum herşeyi anlattım ve yeterince kolay olmuştur. Olurda anlamazsanız aşağıda videolu anlatımda yaptım. Videoyu izleyerek direk görerekde yapabilirsiniz.

Unity Oyunlara Otomatik Türkçe Yama Yapma

İyi eğlenceler dilerim.

Oyunla ve Sevgiyle Kalın

Ümit'RecLast'Eski

Bu İçeriğe Tepki Ver (en fazla 3 tepki)

Yorumlar

https://blog.umiteski.com.tr/assets/images/user-avatar-s.jpg
Bunun için ilk yorumu yazın!

Facebook Yorumları